I Danmark firades Fastelavn traditionellt för att markera början på fastan, likt Fettisdagen i Sverige. I dag har de flesta nog glömd de mer religiösa aspekter vid firandet, och Fastelavn är numera primärt en fest för barn, som klär ut sig, slår på tunnan och går och “rasler” (en sorts trick-or-treat). Fastelavnsboller är också en viktig del av fastelavnsfirandet, och motsvarar semlor i Sverige.
Till skillnad från semlan kan fastelavnsbollen nu för tiden dock se ut lite hur som helst, och ha alla möjliga sorters fyllning, men min mamma har ett gammalt recept, som hon har använt så länge hon kan minnas. Först trodde vi därför att receptet var från min mormor, men vid närmare analys av handstilen, kom vi fram till, att det inte var min mormors handstil, utan troligen en av min mammas tidigare kollegor, från dagiset, där min mamma jobbade precis efter hon var klar som förskollärare. Et bra recept, om ni vill baka old-school fastelavnsboller, som de såg ut för ungefär 50 år sedan.
Recept och noter från min mamma, aka Mummi P
På originalreceptet står det, att receptet är för 30 Fastelavnsboller, men om du gör 30 bullar, blir de väldigt små, så jag föreslår att du gör 14-18 bullar. Jag brukar också lägga till en tesked kardemumma när jag gör Fastelavnsboller, vilket ger en bra smak, om du gillar smaken av kardemumma.
Margarin: Angående margarin, så använder många människor i Danmark numera flytande margarin för att baka, men jag är inte säker på huruvida det finns i Sverige. Originalreceptet är med vanlig margarin men du kan såklart också använda smör.
Vanilj: Om du inte har en vaniljstång hemma, går det bra att använda vanillinsocker eller vaniljsocker.
Jäst: Har du inte färsk jäst hemma kan du också använda torrjäst. Observera dock att torrjäst aktiveras vid högre temperatur än färsk jäst, så följ instruktionerna på förpackningen.
Glasyr: Det är bästa att låta bullarna svalna lite, innan du lägger på glasyren. Om bullarna är för varma kommer glasyren att smälta och rinna av.