Hejsan Sverige! Ni kan glömma allt ni hört om Ris à la Malta, för den danska versionen, risalamande, är så mycket bättre!
Risalamande en traditionell dansk dessert som vanligtvis serveras på julafton. Det är en variant av risengrød, som är en enkel risgrynsgröt, men när vi gör risalamande, blandar vi den kalla risengrøden med vispad grädde, vanilj och hackade mandlar. Dessutom gömmer man en hel mandel i risalamanden, och den som hittar mandeln får en liten present, mandelgåvan. Om man hittar mandeln brukar man hålla det hemligt tills alla har ätit färdigt. Sedan avslöjar man att man hittat den och får sin present.
Det här receptet på risalamande kommer från min mormor, och om du frågar mig är det det bästa receptet på risalamande som finns! Receptet innehåller äkta vanilj och gott om stora, grova mandelbitar. Man tillsätter också en skvätt portvin, vilket ger risalamanden en lite mer vuxen smak. En helt underbar dessert, som smakar så gott att jag kan äta den året runt, inte bara under högtiderna.
Anteckningar
Du kan linda in kastrullen med den puttrande risgrynsgröten i kökshanddukar och placera den i sängen och låta den koka klart under täcket. Se till att inga hundar eller barn har tillgång till sängen under tiden.
Risalamande serveras vanligtvis med varm körsbärssås. Tillsätt gärna lite portvin i såsen också, om du vill.
I Danmark köper de flesta färdiglagat körsbärssås men det kan vara svårt att få tag på utanför Damark. När jag bodde i Dubai använde jag såsen från Amarena Fabbri, som är ett italiensk märke som även säljs i Sverige har jag för mig.
Man kan även göra egen sås på svarta körsbär, potatismjöl, socker och vatten. Tycker det blir bäst om man använder inlagda körsbär, eftersom körsbärsmaken är mer intens.