Ngam Ngov (soppa med inlagd lime) är en traditionell cambodiansk soppa. Den inlagda limen är en vanlig ingrediens i många cambodianska rätter och ger soppan en lätt syrlig, salt smak.
I det här receptet använder vi nötkött, men varianter med kyckling, anka och fläsk är också vanliga. Soppan serveras typiskt med ris och är riktigt bra som lunch eller middag på kallare dagar eller när som helst du är sugen på något gott och smakrikt.
Recept och anteckningar av Linda Meas, Meas Family Homestay
Linda driver även de sociala företagen Weavers Project och Taeko i Takeo, Cambodia.
Cambodiansk inlagd lime: På landsbygden i Cambodia gör de flesta familjer sin egen inlagda lime, men jag tror att den här typen av inlagd lime kan vara svår att hitta utomlands. Jag har hört att vissa asiatiska mataffärer säljer vietnamesisk inlagd lime, och det går också bra att använda. Hittar du inte inlagd lime kan du istället använda saften från färsk lime. Eftersom du inte kommer att få salt-smaken från den inlagda limen, behöver du tillsätta lite mer salt och fisksås till soppan för att få rätt balans i smaken. OBS! Använd inte indisk lime pickle, den är alldeles för kryddig för den här soppan.
Kött: Du kan använda vilken nötkött du föredrar till soppan, men vissa stycken kan behöva tillagas lite längre, så förläng tiden då nötköttet puttrar i soppan. Du kan också behöva tillsätta mer vatten längs vägen, beroende på hur mycket vatten som avdunstar medan soppan puttrar (eller använd ett lock).
Stekt vitlök: Jag steker vitlöken i samma olja som jag använder för att tillaga köttet. Jag fräser vitlöken i en liten sil så att ingen av vitlöken går till spillo.