Recept: Guf – Dansk glass-topping

Guf, Danish Ice Cream Topping

När vi äter kulglass i Danmark har vi ofta guf på toppen. Det är en marshmallow/gräddbulle-aktig topping gjort på äggvitor och socker, och det smakar himmelskt!

Jag har lagat guf så många gånger, att jag trodde jag kunde göra det på autopilot, men när jag gjorde den första satsen, glömde jag att ha i vatten i sockerlagen och fick som resultat en dalgona-liknande skum, som smakade brända mandlar. Faktiskt ganska gott! En bra topping för mera “vuxna” glass-smaker som kaffeglass eller glass med nötter och choklad.

Här är mitt recept:

Recept: Guf – Dansk glass-topping

Recipe by Mitzie Mee – Sanne
Course: DessertCuisine: Danmark
Portioner

1

portion

Ingredienser

  • 4 msk pastöriserad äggvita

  • 1 dl socker

  • 1/2 dl vatten

  • 2 msk agavesirap

  • Valfritt: Jordgubbar/hallon/fruktfärg/bärsylt

Så här gör du:

  • Värma upp socker, sirap och vatten i en kastrull tills sockret har löst sig och man har en klar, genomskinlig sockerlag.
  • Vispa äggvitan.
  • Häll i sockerlagen och fortsätt att vispa tills skummet är mjukt och fluffigt. Det kan ta ett tag.
  • Valfritt: Blanda i hallon/jordgubbar/sylt för smak. Vill man ha en djupare rosa färg, som färgen på den guf man får, när man besöker en dansk “iskiosk”, kan man tillsätta några droppar fruktfärg.
  • Servera den färdiga guf ovanpå din favoritglass. Guf är också gott som toppning till iskaffe eller milkshake.
[mailpoet_form id="4"]
[mailpoet_form id="3"]

Recept

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Mitzie Mee Shop

No product found