Det här är en av de rätter jag alltid lagar, när det ska gå snabbt men samtidigt smaka gott. Det är en väldigt enkel rätt, och när pastan väl är kokt är maten klar på bara några minuter. Genom åren har rätten också blivit en av mina back-up rätter, eftersom jag alltid har sardeller och de andra ingredienserna i köksskåpet.
Det är enkelt, men gott, och om man strör över lite finhackad persilja och serverar ett gott glas rödvin till, blir det en rätt som också passar utmärkt, om man får oväntade gäster på middag.
Anteckningar
Har man en ekologisk citron till hands, kan man blanda i 1 tsk citronsaft med de andra ingredienserna, och strö över lite finrivet citronskal.
När det gäller sardeller är det en smaksak om man föredrar dem grovhackade eller helt mosade. Jag älskar sardeller och tycker det är jättegott om bitarna är lite större. Sardellerna bör vara av den platta, saltade sorten, som är lite mörkare i köttet och som ofta säljs i små glas.
Jag tycker att rätten blir bäst med spaghetti, eftersom det är lättare att fördela osten jämnt, men man kan självklart också använda andra sorters pasta. När det gäller ost kan man använda de flesta typer av hårda, italienska ostar, men Parmesan eller Grana Padano är mina första val.
Om man vill lyxa till det lite extra, kan man tillsätta 1-2 tsk olivtapenade eller hackade oliver.