Perkedel jagung (indonesiska majsfritters), är en populär indonesisk snack med majs som huvudingrediens. De små kakorna friteras tills de är krispiga på utsidan men fortfarande mjuka och saftiga inuti. De är superenkla att laga, och du har med stor sannolikhet redan de flesta ingredienserna hemma.
Perkedel jagung är goda som mellanmål, men de går också bra att servera som tillbehör eller som plockmat på en buffé. I Indonesien äter man ofta de små fritters tillsammans med andra indonesiska rätter, som nasi goreng (stekt ris) eller sate (grillade köttspett), som en del av en måltid. Förutom att smaka supergott är perkedel jagung även relativt billigt att laga, och man hittar ingredienserna i de flesta mataffärer eller asiatiska supermarknader. Servera de små majsfritters med ris, en god sallad, eller en dipsås.
Det här receptet kommer från Mama Bu Made, som driver en liten restaurang, Warung Bali Bu Ade, i hjärtat av vackra Ubud på Bali. Efter att ha ätit på restaurangen flera dagar i rad, frågade jag Mama Bu Made, om jag fick komma och laga mat med henne, och hon bjöd in mig att komma förbi kl. 04.00(!) på morgonen för att se, hur hon tillagar maten för restaurangens buffé för dagen. Jag fick även receptet på några av rätterna och här har ni den första:
Anteckningar
Majs: Det går bra att använda majs på burk istället för färsk majs, men färsk majs är att föredra. Burkmajs kokas och saltas i bland, och smaken på de små fritters blir därför något annorlunda med burkmajs än om du använder färsk majs. Var noga med att inte lämna smeten i mixern för länge. Smeten ska ha en blandning av hela och krossade majskorn. Om du är rädd att övermixa majsen, kan du alltid köra hälften av majsen i mixern och sedan blanda med den andra hälften hela majskorn. Efter att ingredienserna har varit i mixern måste blandningen vila i 10 minuter, så att smaken verkligen kommer fram.
Gurkmeja: Om du inte hittar färsk gurkmeja kan du använda gurkmejapulver istället. Om du använder pulver räcker det med ⅓ tesked.
Olja: Kom ihåg att använda olja avsedd för stekning (dvs en olja som tål att värmas upp till höga temperaturer). Olivolja kan inte rekommenderas. Använd mycket olja för stekningen så att dina majsfritters kan flyta fritt utan att röra botten av grytan eller pannan.
Chili: Chilin vi använder i det här receptet är en mild, lokal variant från Bali, men de flesta non-spicy, medelstora chili funkar bra.
Kinesisk selleri: Hittar du ej kinesisk selleri, går det bra att använda bladselleri eller eventuellt lite gräslök eller vårlök istället.
De små majskakorna är klara när de är gyllenbruna och aningen krispiga på utsidan men med en viss fasthet inuti (svårt att bedöma tills de svalnat). Om smeten är för flytande och dina fritters är väldigt mjuka inuti, även efter några minuters stekning i oljan, kan du testa att tillsätta mer mjöl.