Recept: Dalgona kaffe

Recept: Dalgona kaffe

År 2020 tog det koreanska dalgona-kaffet världen med storm, men sedan föll det sakta men säkert i glömska, och numera ser man det ytterst sällan.

Det är verkligen synd, för det är en fantastisk sommardryck, lite som vanlig iskaffe, fast tusen gånger bättre. Man blandar lika delar snabbkaffe, socker och kokande vatten och vispar det till ett luftigt skum som man sedan häller över ett glas mjölk med isbitar. Supergott och lätt att laga.

Smaken av kaffeskummet påminner om dalgona, en sorts traditionellt koreanskt godis gjort av bakpulver och socker. Några av er kanske minns dalgona från Squid Game? I videon nedan dekorerar jag min dalgona-kaffe med en hemmagjord dalgona-klubba. Dalgona smakar lite som bränd karamell och passar riktigt bra till kaffesmaken. Och ja, jag vet att mitt dalgona-godis är jättefult 🙂

Anteckningar

Om ditt kaffeskum är för tungt och inte tillräckligt fluffigt, kan du prova att tillsätta lite mer vatten och socker i blandningen.

Även om du bara vill göra ett enda glas dalgona-kaffe, rekommenderar jag att du följer detta recept som är för två glas, eftersom det är mycket lättare att få skummet fint och luftigt när det finns mer kaffeblandning att vispa.

Dalgona-kaffe serveras normalt iskallt, men du kan också göra en varm version. Uteslut isbitarna och häll upp varm mjölk i glaset innan du toppar med dalgona-skummet.

Om du vill göra din egen dalgona-klubba, hittar du mitt recept på dalgona-godis här. Istället för en stor sked dalgona-skum, arrangerar du 3-4 mindre i en rak linje, lägger pinnen ovanpå och plattar ut dem med ett glas.

..och en liten varning

Dalgona-kaffet är riktigt gott och det är lätt att dricka flera koppar om dagen, men kom ihåg att kaffeskummet innehåller väldigt mycket koffein. Jag använde Nescafé Gold snabbkaffe som innehåller cirka 50-90 mg koffein per tesked. När jag gjorde min första portion Dalgona-kaffe hade jag det mesta av skummet i ett enda glas. Det smakade så bra att jag drack upp allt, vilket motsvarar att dricka ungefär 10 koppar vanligt svart snabbkaffe, yikes!

Recept: Dalgona kaffe

Recipe by Mitzie Mee – Sanne
Cuisine: Korea
Portioner

2

glas

År 2020 tog det koreanska dalgona-kaffet världen med storm, men sedan föll det sakta men säkert i glömska, och numera ser man det ytterst sällan. Det är verkligen synd, för det är en fantastisk sommardryck, lite som vanlig iskaffe, fast tusen gånger bättre. Man blandar lika delar snabbkaffe, socker och kokande vatten och vispar det till ett luftigt skum som man sedan häller över ett glas mjölk med isbitar. Supergott och lätt att göra.

Ingredienser

  • 3 msk snabbkaffe

  • 3 msk socker

  • 3 msk kokande vatten

  • 2 ½ dl mjölk

  • Isbitar

  • Valfritt: Dalgonaklubba till dekoration

Så här gör du:

  • Häll socker, snabbkaffe och kokande vatten i en skål. Vispa kaffeblandningen med en elvisp tills den blir tjock och krämig. Detta tar cirka 3-5 minuter. Börja på låg hastighet och öka gradvis till hög hastighet. Du kan också vispa blandningen för hand med en visp, men det tar längre tid och kan vara ganska ansträngande för armen 🙂
  • Fyll glasen cirka 3/4 med isbitar. Häll mjölk i glasen upp till cirka 2 cm från kanten.
    Valfritt: Tillsätt en dalgonaklubba till varje glas.
  • Lägg skummet över mjölken i glasen. Använd cirka 2 msk skum till varje glas.
  • Servera dalgonakaffet som det är för en snygg, lagd effekt, eller rör ihop de två lagren innan servering för en mer balanserad smak.


[mailpoet_form id="4"]
[mailpoet_form id="3"]

Recept

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Mitzie Mee Shop

No product found