Recept: Cambodiansk soppa med biff och inlagd lime (Ngam Ngov Sach Ko)

Recept: Cambodiansk soppa med biff och syltad lime (Ngam Ngov Sach Ko)

Ngam Ngov (soppa med inlagd lime) är en traditionell cambodiansk soppa. Den inlagda limen är en vanlig ingrediens i många cambodianska rätter och ger soppan en lätt syrlig, salt smak.

I det här receptet använder vi nötkött, men varianter med kyckling, anka och fläsk är också vanliga. Soppan serveras typiskt med ris och är riktigt bra som lunch eller middag på kallare dagar eller när som helst du är sugen på något gott och smakrikt.

Recept och anteckningar av Linda Meas, Meas Family Homestay

Linda driver även de sociala företagen Weavers Project och Taeko i Takeo, Cambodia.

Cambodiansk inlagd lime: På landsbygden i Cambodia gör de flesta familjer sin egen inlagda lime, men jag tror att den här typen av inlagd lime kan vara svår att hitta utomlands. Jag har hört att vissa asiatiska mataffärer säljer vietnamesisk inlagd lime, och det går också bra att använda. Hittar du inte inlagd lime kan du istället använda saften från färsk lime. Eftersom du inte kommer att få salt-smaken från den inlagda limen, behöver du tillsätta lite mer salt och fisksås till soppan för att få rätt balans i smaken. OBS! Använd inte indisk lime pickle, den är alldeles för kryddig för den här soppan.

Kött: Du kan använda vilken nötkött du föredrar till soppan, men vissa stycken kan behöva tillagas lite längre, så förläng tiden då nötköttet puttrar i soppan. Du kan också behöva tillsätta mer vatten längs vägen, beroende på hur mycket vatten som avdunstar medan soppan puttrar (eller använd ett lock).

Stekt vitlök: Jag steker vitlöken i samma olja som jag använder för att tillaga köttet. Jag fräser vitlöken i en liten sil så att ingen av vitlöken går till spillo.

Recept: Cambodiansk soppa med biff och inlagd lime (Ngam Ngov Sach Ko)

Recipe by Linda Meas
Course: Soppa, Lunch, middagCuisine: Cambodia
Portioner

4

portioner

Ngam Ngov (soppa med inlagd lime) är en traditionell cambodiansk soppa. Den inlagda limen är en vanlig ingrediens i många cambodianska rätter och ger soppan en lätt syrlig, salt smak.

Ingredienser

  • 8 Kaffir limeblad

  • 1 stjälk citrongräs

  • 2 vitlöksklyftor (till soppan)

  • 6 vitlöksklyftor (för stekning)

  • 1 schalottenlök

  • olja för stekning

  • 450 g nötkött

  • l liter vatten

  • 1 msk fish sauce

  • 1 tsk salt

  • ½ msk socker

  • 1 tsk kycklingbuljong (pulver)

  • 2 cambodianska inlagda limefrukter

  • 6 vårlökar

  • 200 g enokisvamp

  • ½ salladslök

Så här gör du:

  • Strimla kaffirlimebladen och ta bort remsan i mitten.
  • Skär citrongräset i 5 cm långa bitar.
  • Skär schalottenlöken i grova skivor. Mosa vitlöken med bredsidan av en kockkniv.
  • Skär köttet i stora tärningar. Värma upp lite olja i en djup stekpanna och bryn köttet. Sätt åt sidan.
  • Koka upp vattnet i en stor gryta. Tillsätt limeblad, citrongräs, vitlök och schalottenlök. Låt det hela puttra i några minuter.
  • Tillsätt nötköttet. Tillsätt fisksås, salt, socker och kycklingbuljong.
  • Låt puttra i 20 minuter eller tills köttet är mört. Häll i mer vatten undervägs, om det behövs.
  • Medan soppan puttrar kan du förbereda vitlöken och vårlöken: Mosa vitlöken och hacka den fint. Hacka vårlöken.
  • Fräs vitlöksbitarna i rikligt med olja tills de är ljusbruna och krispiga.
  • Skär den inlagda limen i kvartar och ta bort kärnorna.
  • När soppan puttrat klart, tillsätt inlagd lime, enokisvamp och lök.
  • När de inlagda limefrukterna kokat en stund kan du försiktigt krossa dem mot kanten på grytan, så att smaken verkligen kommer fram.
  • Tillsätt stekt vitlök och vårlök precis innan servering.

Receptvideo

[mailpoet_form id="4"]
[mailpoet_form id="3"]

Recept

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Mitzie Mee Shop

No product found