Danska Æbleskiver – Min Mormors Recept

Danska Æbleskiver - Min Mormors Recept

Något jag alltid ser fram emot i december, är alla äppelskivor jag ska hinna äta innan jul. När jag har tid, gör jag dem från grunden, efter min mormors originalrecept med kärnmjölk och jäst, för när man väl har smakat gammaldags, hemgjorda äppelskivor så känns de frysta æbleskiver från mataffären inte riktigt lika lockande längre.

Detta recept ger ungefär 28 æbleskiver, vilket de flesta nog skulle säga är en passande portion för 4 hungriga vuxna, men har man min æbleskive-aptit, får du räkna med 10 äppelskivor pr. person istället:)

Anteckningar till receptet

Man steker æbleskiver i ister, palmin eller olja, aldrig i smör. Anledningen till att man inte steker i smör är, att æbleskiverne måste stekas vid ganska hög värme för att få det där krispiga, läckra skalet, och vid den temperatur bränns smöret.

Steka æbleskiverne i en munkpanna (dem i gjutjärn är bäst). Pannan tar lång tid att värma upp, så man måste ha lite tålamod i början. När den väl är uppvärmd tar det också lång tid för den att svalna, så var försiktig så att du inte bränner fingrarna.

Hemma hos oss har vi alltid använt en strumpsticka (där båda ändar är spetsar) för att vända æbleskiverne. Man kan också använda stickan för att kolla om æbleskiverne är klara. Om det inte hänger vid någon deg när du drar ut stickan från æbleskiven, är den klar.

I videon nedan kan ni se min mamma, aka Mummi P, baka æbleskiver efter min mormors recept:)

Danska Æbleskiver – Min Mormors Recept

Recipe by Mitzie Mee – Sanne
Course: julmatCuisine: Danmark
Portioner

28

æbleskiver

Något jag alltid ser fram emot i december, är alla äppelskivor jag ska hinna äta innan jul. När jag har tid, gör jag dem från grunden, efter min mormors originalrecept med kärnmjölk och jäst, för när man väl har smakat gammaldags, hemgjorda äppelskivor så känns de frysta æbleskiver från mataffären inte riktigt lika lockande längre.
Detta recept ger ungefär 28 æbleskiver, vilket de flesta nog skulle säga är en passande portion för 4 hungriga vuxna, men har man min æbleskive-aptit, får du räkna med 10 äppelskivor pr. person istället:)

Ingredienser

 • 4 dl kärnmjölk (filmjölk går också bra att använda)

 • 25 g jäst

 • 2 tsk socker

 • 1 tsk vaniljsocker

 • ½ tsk salt

 • 4 ägg

 • 250 g mjöl

 • Ister, olja eller Palmin för stekning

Så här gör du:

 • Värm kärnmjölken försiktigt. Den ska vara fingervarm, men om den värms upp för våldsamt kommer den att separera, och då finns det inget annat att göra än att börja om.
 • Smula ner jästen i en stor skål och tillsätt socker, salt och vaniljsocker.
 • Häll den varma kärnmjölken över jästen och rör om tills jästen är upplöst.
 • Dela på äggulor och vita (obs: vi ska använda båda). Rör ner äggulorna i smeten.
 • Tillsätt mjöl och rör om.
 • Vispa äggvitorna tills de bilar ett fast skum, och vänd försiktigt ner dem i smeten.
 • Låt jäsa i 1 timme i rumstemperatur eller varmare.
 • Häll upp smeten i en bringare. Du behöver inte röra om degen efter att den har jäst.
 • Lägg i ister i alla fördjupningar i munkpannan och vänta tills pannan värmts upp ordentligt.
 • Häll upp smet til kanten i alla fördjupningar i pannan.
 • Vända æbleskiverne när de är gyllenbruna och krispiga på utsidan. Det är viktigt att du ser till att det hela tiden finns tillräckligt med ister eller olja i pannan.
 • Stek tills hela æbleskiven är fint gyllenbrun. Serveras med florsocker, jordgubbssylt och glögg.

Receptvideo

LÅT OSS HÅLLA KONTAKTEN!

Prenumerera på mitt nyhetsbrev och få ett mail från mig varje söndag med resetips, matinspiration, recept och mycket annat. Du får även exklusiva erbjudanden och nyheter från Mitzie Mee Shop.

Jag spammar inte! Läs min integritetspolicy för mer info.

LÅT OSS HÅLLA KONTAKTEN!

Prenumerera på mitt nyhetsbrev och få ett mail från mig varje söndag med resetips, matinspiration, recept och mycket annat. Du får även exklusiva erbjudanden och nyheter från Mitzie Mee Shop.

Jag spammar inte! Läs min integritetspolicy för mer info.

Recept

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Mitzie Mee Shop