Något jag alltid ser fram emot i december, är alla äppelskivor jag ska hinna äta innan jul. När jag har tid, gör jag dem från grunden, efter min mormors originalrecept med kärnmjölk och jäst, för när man väl har smakat gammaldags, hemgjorda äppelskivor så känns de frysta æbleskiver från mataffären inte riktigt lika lockande längre.
Detta recept ger ungefär 28 æbleskiver, vilket de flesta nog skulle säga är en passande portion för 4 hungriga vuxna, men har man min æbleskive-aptit, får du räkna med 10 äppelskivor pr. person istället:)
Anteckningar till receptet
Man steker æbleskiver i ister, palmin eller olja, aldrig i smör. Anledningen till att man inte steker i smör är, att æbleskiverne måste stekas vid ganska hög värme för att få det där krispiga, läckra skalet, och vid den temperatur bränns smöret.
Steka æbleskiverne i en munkpanna (dem i gjutjärn är bäst). Pannan tar lång tid att värma upp, så man måste ha lite tålamod i början. När den väl är uppvärmd tar det också lång tid för den att svalna, så var försiktig så att du inte bränner fingrarna.
Hemma hos oss har vi alltid använt en strumpsticka (där båda ändar är spetsar) för att vända æbleskiverne. Man kan också använda stickan för att kolla om æbleskiverne är klara. Om det inte hänger vid någon deg när du drar ut stickan från æbleskiven, är den klar.
I videon nedan kan ni se min mamma, aka Mummi P, baka æbleskiver efter min mormors recept:)