Fri frakt i Sverige vid köp för minst 700kr. Annars kostar frakt 75kr.

Recept: Cambodiansk Biffsallad med Bananblomma

Recept: Cambodiansk Biffsallad med Bananblomma

Den här biffsalladen är en av mina absoluta favoriter från det cambodianska köket, och jag tokgillar Lindas version med bananblomma. I det här receptet använder vi grillat nötkött, men du kan även tillaga salladen med rått kött som “kokas” i limejuice och prahok (fermenterad fish paste).

Bästa resultatet får du om du tillagar salladen med en bra köttbit som t.ex. oxfilé. Dock ska ni också veta, att när man beställer biffsallad på restaurangerna i Phnom Penh, är den ofta tillagad med segt nötkött från billigare styckningar:)

När vi skulle filma videon för detta recept, råkade vi glömma bort köttet i ugnen, så i videon har köttet blivit stekt lite för mycket. Vanligtvis vill man inte att köttet är genomstekt, då salladen blir bättre om köttet är rött eller medium.

I Danmark använder vi vanligtvis buljong i tärningar, men det går ofta att hitta buljongpulver i asiatiska mataffärer. Om du inte får tag på buljong i pulverform, går det också använda en matsked kycklingfond i stället.

Biffsalladen serveras vanligtvis som en del av en måltid med soppa, ris och kanske en curry. Det här receptet ger en stor skål med sallad, tillräckligt för 4 personer som huvudrätt eller för 8 personer som sidorätt.


Recept och anteckningar från Linda som tillsammans med sin familj driver Meas Family Homestay och även ansvarar för den dagliga driften av de två sociala företagen Weavers Project och Taeko.

Efter att ha tagit bort de yttersta bladen blir bananblomman brun, om den kommer i kontakt med luft, precis som bananer blir bruna. Processen går dock lite snabbare för bananblomman, så det är därför viktigt att du inte börjar skala blomman innan du ska använda den. För att förhindra att bananblomman ändrar färg kan man lägga den utskurna blomma i en skål med vatten och juice från en lime.

De små “bananbebisarna” som gömmer sig mellan bladen på nedre delen av blomman måste tas bort. De går att äta, men då måste man ta bort den lilla grodden inuti, eftersom de annars har en väldigt bitter smak.

Angående citrongräs, används bara den nedre delen. Det är viktigt att skära citrongräset i så tunna skivor som möjligt, annars kan det vara svårt att tugga.

Jag brukar göra salladen med 1-2 gröna tomater, men tomaterna var slut när vi spelade in videon, så det finns inga tomater i det här receptet. Om du vill ha i tomater, kom ihåg att ta bort kärnorna innan du skär tomaten i små skivor.

Mängderna av ingredienserna är ungefärliga. Om dressingen är för salt, kan du tillsätta mer lime och socker, och är det för surt eller sött kan det behövas mer fisksås. Dock är det är bäst att börja med lite mindre fisksås än du tror du behöver, och tillsätta mer undervägs, eftersom det kan vara svårt att reparera en dressing som har fått för mycket fisksås från början.

Recept: Cambodiansk Biffsallad med Bananblomma

Recipe by Linda – Meas Family Homestay Course: Lunch, salladCuisine: Cambodia
Portioner

4

portioner

Ingredienser

  • 300 g 300 nötkött

  • 4 4 limefrukter

  • 1 1 bananblomma

  • 1 1 gult lök

  • 2 2 små gurkor

  • morot

  • 2,4 dl 2,4 finhackad vitkål

  • 10-12 10-12 gröna bönor

  • 3 3 thai-auberginer (små, runda och gröna)

  • 1 1 bird’s eye chili

  • 2 2 schalottenlökar

  • 5 5 vitlöksklyftor

  • 4 4 citrongräs

  • ½ ½ grön paprika

  • 1 knippa 1 morning glory (vattenspenat)

  • 1,2 dl 1,2 culantro/saw leaf

  • 1 msk 1 kycklingbuljong (pulver)

  • msk socker

  • 3 msk 3 fisksås

  • 1,2 dl 1,2 rostade, osaltade jordnötter

Så här gör du:

  • Grilla eller stek nötköttet rött eller medium. Sätt åt sidan.
  • Fyll en skål med vatten och saft från en lime. Ska användas sen för att blötlägga den skurna bananblomman så att den inte blir brun.
  • Skär löken i tunna skivor. Ta bort kärnorna från gurkan och skär den i tunna stavar. Skär moroten i tunna stavar.
  • Skär vitkålen i små bitar. Skär de gröna bönorna i 4-5 cm långa bitar. Skiva auberginerna.
  • Skär chili, schalottenlök och vitlök i tunna skivor.
  • Ta bort bladen från morning glory och skär igenom stjälkarna på längden. Skär paprikan i tunna skivor.
  • Tvätta kulantro/saw leaf och hacka den grovt.
  • Skär nötköttet i tunna skivor och lägg i en stor skål. Tillsätt chili, vitlök, schalottenlök och citrongräs.
  • Tillsätt kycklingbuljong, socker, lime och fisksås och blanda det hela väl.
  • Grovhacka jordnötterna eller stöt dem i en mortel. Tillsätt en matsked hackade jordnötter och mixa med nötkött och örter. Spara resten av de hackade nötterna för att strö över salladen innan servering.
  • Tillsätt resten av ingredienserna (morot, lök, culantro, bananblomma, morning glory och gurka) och blanda ihop allt.
  • Strö över resten av de hackade jordnötterna. Servera med vitt ris.

Receptvideo