Fri frakt i Sverige vid köp för minst 700kr. Annars kostar frakt 75kr.

Recept: Perkedel Jagung – Indonesiska Majsfritters

Recept: Perkedel Jagung - Indonesiska Majsfritters

Perkedel jagung (indonesiska majsfritters), är en populär indonesisk snack med majs som huvudingrediens. De små kakorna friteras tills de är krispiga på utsidan men fortfarande mjuka och saftiga inuti. De är superenkla att laga, och du har med stor sannolikhet redan de flesta ingredienserna hemma.

Perkedel jagung är goda som mellanmål, men de går också bra att servera som tillbehör eller som plockmat på en buffé. I Indonesien äter man ofta de små fritters tillsammans med andra indonesiska rätter, som nasi goreng (stekt ris) eller sate (grillade köttspett), som en del av en måltid. Förutom att smaka supergott är perkedel jagung även relativt billigt att laga, och man hittar ingredienserna i de flesta mataffärer eller asiatiska supermarknader. Servera de små majsfritters med ris, en god sallad, eller en dipsås.

Det här receptet kommer från Mama Bu Made, som driver en liten restaurang, Warung Bali Bu Ade, i hjärtat av vackra Ubud på Bali. Efter att ha ätit på restaurangen flera dagar i rad, frågade jag Mama Bu Made, om jag fick komma och laga mat med henne, och hon bjöd in mig att komma förbi kl. 04.00(!) på morgonen för att se, hur hon tillagar maten för restaurangens buffé för dagen. Jag fick även receptet på några av rätterna och här har ni den första:

Anteckningar

Majs: Det går bra att använda majs på burk istället för färsk majs, men färsk majs är att föredra. Burkmajs kokas och saltas i bland, och smaken på de små fritters blir därför något annorlunda med burkmajs än om du använder färsk majs. Var noga med att inte lämna smeten i mixern för länge. Smeten ska ha en blandning av hela och krossade majskorn. Om du är rädd att övermixa majsen, kan du alltid köra hälften av majsen i mixern och sedan blanda med den andra hälften hela majskorn. Efter att ingredienserna har varit i mixern måste blandningen vila i 10 minuter, så att smaken verkligen kommer fram.

Gurkmeja: Om du inte hittar färsk gurkmeja kan du använda gurkmejapulver istället. Om du använder pulver räcker det med ⅓ tesked.

Olja: Kom ihåg att använda olja avsedd för stekning (dvs en olja som tål att värmas upp till höga temperaturer). Olivolja kan inte rekommenderas. Använd mycket olja för stekningen så att dina majsfritters kan flyta fritt utan att röra botten av grytan eller pannan.

Chili: Chilin vi använder i det här receptet är en mild, lokal variant från Bali, men de flesta non-spicy, medelstora chili funkar bra.

Kinesisk selleri: Hittar du ej kinesisk selleri, går det bra att använda bladselleri eller eventuellt lite gräslök eller vårlök istället.

De små majskakorna är klara när de är gyllenbruna och aningen krispiga på utsidan men med en viss fasthet inuti (svårt att bedöma tills de svalnat). Om smeten är för flytande och dina fritters är väldigt mjuka inuti, även efter några minuters stekning i oljan, kan du testa att tillsätta mer mjöl.

Recept: Perkedel Jagung – Indonesiska Majsfritters

Recipe by Mama Bu Made, Ubud, Bali Course: Snacks, smårätterCuisine: Bali, Indonesien
Portioner

18

fritters

Perkedel jagung (indonesiska majsfritters), är en populär indonesisk snack med majs som huvudingrediens. De små kakorna friteras tills de är krispiga på utsidan men fortfarande mjuka och saftiga på insidan. Perkedel jagung är dessutom superenkelt att laga, och du har med stor sannolikhet redan de flesta ingredienserna hemma.

Ingredienser

  • 3,4 dl 3,4 majs

  • 4 4 vitlöksklyftor

  • 3 3 små schalottenlökar

  • 4 cm 4 gurkmeja (~1½msk, hackad, eller ⅓ tsk pulver)

  • 4 cm 4 ingefära ((~1½ msk, hackad)

  • 2 2 medelstore chili (mild)

  • 4-5 msk 4-5 mjöl

  • 1 1 ägg

  • 2 tsk 2 kycklingbuljong (pulver)

  • 1 tsk 1 salt

  • 2 msk 2 kinesisk selleri (blad), hackad

  • 5-7 dl 5-7 olja för stekning

Så här gör du:

  • Skär majskärnorna från kolven.
  • Hacka vitlök och schalottenlök. Hacka gurkmeja, ingefära och chili.
  • Kör ingefära, gurkmeja, chili, vitlök och schalottenlök i en mixer eller matberedare med pulsfunktionen 3-4 gånger, så att några av majskornen krossas.
  • Låt sedan blandningen vila i 10 minuter för att få fram smaken i majsen.
  • Tillsätt mjöl, ägg, salt och kycklingbuljongpulver och blanda väl. Tillsätt kinesisk selleri och mer mjöl om det behövs.
  • Hetta upp oljan i en djup panna eller stor gryta. Lägg en matsked smet i oljan. Var försiktig så att du inte bränner dig på oljan. Majskakorna ska kunna flyta fritt och inte ligga för nära varandra. Beroende på vilken sorts gryta eller panna du använder borde det gå bra att steka 6-8 stycken åt gången.
  • Stek majskakorna i ca. 1 minut. Om det tar längre tid och dina majsfritters inte blir gyllenbruna kan det bero på att oljan inte är tillräckligt varm. Tar det kortare tid, och är köttbullarna bruna på utsidan men rinniga och inte stekta ordentligt inuti, kan det vara så att oljan är för varm.
  • Servera med en god dipsås. Jag tycker perkedel jagung smakar jättebra med söt eller spicy chilisås, men du kan äta dina majsfritters med vilken dipsås du vill.

Receptvideo