Mohinga är en traditionell burmesisk nudelsoppa och rätten är även känd som Myanmars nationalrätt. Soppan görs vanligtvis på fisk och fish sauce, men detta recept är vegetariskt och innehåller såklart inte fisk.
På marknaderna i Myanmar kan man köpa sig en varm skål mohinga till frukost, men man kan äta mohinga när som helst på dagen. Det är en populär rätt att beställa om man är ute och äter på restaurang, men kokar man mohinga hemma är det ofta för lunch eller middag, då rätten tar ganska lång tid att tillaga.
En av nyckelingredienserna i mohinga är risnudlar, som är nudlar gjorda av rismjöl och vatten. Nudlarna som används till mohinga är tunna, runda och lite sega, och passar väldigt bra till soppan.
Recept och anteckningar från kocken Nge Nge, Borderline Tea Garden Restaurant & Cafe i Mae Sot
Torkade, delade (i halvor) gula ärtor: Torkade, delade gula ärtor är av samma slag som ärtorna som används för att göra klassisk svensk ärtsoppa.
Bananstjälk: Man kan ha tur att hitta bananstjälk i asiatiska mataffärer i Sverige, men om det inte går att få tag på bananstjälk, kan färsk bananblomma, som ofta är lättare att hitta, också kan användas. Andra alternativ är palmhjärtan och zucchini, som båda har en konsistens (krispig och utan för mycket smak) som påminner om bananstjälkar.
Mushroom sauce: I videon använder vi en tjock, vegetarisk svampsås (Healthy Boy Mushroom Vegetarian Sauce från Thailand), men om du inte har mushroom sauce hemma, kan du använda sojasås eller oyster sauce (OBS, ej vegetarisk) i stället.
Rismjöl: Vi använder rismjöl och vatten som redning till soppan, men om du inte har rismjöl hemma, går det lika bra att använda andra redningar som t.ex. majsmjöl eller vanligt vetemjöl istället.
Pe Kyaw: I Myanmar serveras mohinga ofta toppat med långa gröna bönor skurna i små bitar, kokt ägg, koriander och Pe Kyaw, som är tunna, krispiga burmesiska kex med gula ärtor. De kan vara svåra att hitta i Sverige, så nästa gång jag besöker Tea Garden, ska jag försöka få receptet från Nge Nge. Jag tycker också det funkar bra att servera soppan med pitabröd eller naan.
Om du har Mo Mo & Bo Bo’s Kitchen (kokboken från Tea Garden i Mae Sot) kommer du förmodligen märka att receptet här skiljer sig ganska mycket från receptet i boken, eftersom Nge Nge, som i dag är kock på Tea Garden, har utvecklat sin egen version.