Min mammas recept på flädersaft

Elderflower syrup

Häromdagen kom jag att tänka på, när det egentligen var, att vi började dricka fläderblomssaft i Danmark. Jag minns inte saften från min barndom (i stället har jag ett mycket tydligt mycket tydligt minne av fläderBÄRsaft som jag tyckte var något av det värsta som fanns. Idag hittar man flädersaft överallt, och skulle jag beskriva smaken av dansk sommar, skulle det utan tvekan vara med en touch av fläder.

Jag brukar inte laga saft och sylt, men min mamma är lyckligtvis, och det är underbart när du kan värma lite juice som smakar på sommar och bra väder, på en kall höstdag.

Min mamma brukar använda Atamon som konserveringsmedel, men det har varit en viss debatt (särskilt i USA) om huruvida användningen av Atamon (och den aktiva substansen natriumbensoat) är hälsoskadligt. Jag har därför utelämnat Atamon från receptet, men om ni vill ha saft som kan sparas ett år ska ni ha i konserveringsmedel.

Här är receptet:

Min mammas flädersaftrecept (2 flaskor):

750 g socker

1 liter vatten

Fläderblommor (ta bort de tjockaste stjälkarna så gott det går)

Saft från 3 citroner

Frukt och bär efter eget val. Förslag: Rabarber, citron, apelsin, röda vinbär.

Koka upp sockret och vattnet tills sockret är helt upplöst.

Häll blandningen i en stor skål.

Lägg i fläderblommor, bär och frukt.

Täck skålen och sätt den i kylen i 3 dagar. Rör om ibland.

Häll blandningen genom en sil eller ett tygstycke.

Häll saften på flaskor.

Drick inom en vecka om du inte har tillsatt Atamon eller annat konserveringsmedel.

LÅT OSS HÅLLA KONTAKTEN!

Prenumerera på mitt nyhetsbrev och få ett mail från mig varje söndag med resetips, matinspiration, recept och mycket annat. Du får även exklusiva erbjudanden och nyheter från Mitzie Mee Shop.

Jag spammar inte! Läs min integritetspolicy för mer info.

LÅT OSS HÅLLA KONTAKTEN!

Prenumerera på mitt nyhetsbrev och få ett mail från mig varje söndag med resetips, matinspiration, recept och mycket annat. Du får även exklusiva erbjudanden och nyheter från Mitzie Mee Shop.

Jag spammar inte! Läs min integritetspolicy för mer info.

Recept

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Mitzie Mee Shop