Fri frakt i Sverige vid köp för minst 700kr. Annars kostar frakt 75kr.

Recept: Vegetarisk Mohinga – Nudelsoppa från Myanmar

Recept: Vegetarisk Mohinga - Nudelsoppa från Myanmar

Mohinga är en traditionell burmesisk nudelsoppa och rätten är även känd som Myanmars nationalrätt. Soppan görs vanligtvis på fisk och fish sauce, men detta recept är vegetariskt och innehåller såklart inte fisk.

På marknaderna i Myanmar kan man köpa sig en varm skål mohinga till frukost, men man kan äta mohinga när som helst på dagen. Det är en populär rätt att beställa om man är ute och äter på restaurang, men kokar man mohinga hemma är det ofta för lunch eller middag, då rätten tar ganska lång tid att tillaga.

En av nyckelingredienserna i mohinga är risnudlar, som är nudlar gjorda av rismjöl och vatten. Nudlarna som används till mohinga är tunna, runda och lite sega, och passar väldigt bra till soppan.

Recept och anteckningar från kocken Nge Nge, Borderline Tea Garden Restaurant & Cafe i Mae Sot

Torkade, delade (i halvor) gula ärtor: Torkade, delade gula ärtor är av samma slag som ärtorna som används för att göra klassisk svensk ärtsoppa.

Bananstjälk: Man kan ha tur att hitta bananstjälk i asiatiska mataffärer i Sverige, men om det inte går att få tag på bananstjälk, kan färsk bananblomma, som ofta är lättare att hitta, också kan användas. Andra alternativ är palmhjärtan och zucchini, som båda har en konsistens (krispig och utan för mycket smak) som påminner om bananstjälkar.

Mushroom sauce: I videon använder vi en tjock, vegetarisk svampsås (Healthy Boy Mushroom Vegetarian Sauce från Thailand), men om du inte har mushroom sauce hemma, kan du använda sojasås eller oyster sauce (OBS, ej vegetarisk) i stället.

Rismjöl: Vi använder rismjöl och vatten som redning till soppan, men om du inte har rismjöl hemma, går det lika bra att använda andra redningar som t.ex. majsmjöl eller vanligt vetemjöl istället.

Pe Kyaw: I Myanmar serveras mohinga ofta toppat med långa gröna bönor skurna i små bitar, kokt ägg, koriander och Pe Kyaw, som är tunna, krispiga burmesiska kex med gula ärtor. De kan vara svåra att hitta i Sverige, så nästa gång jag besöker Tea Garden, ska jag försöka få receptet från Nge Nge. Jag tycker också det funkar bra att servera soppan med pitabröd eller naan.

Om du har Mo Mo & Bo Bo’s Kitchen (kokboken från Tea Garden i Mae Sot) kommer du förmodligen märka att receptet här skiljer sig ganska mycket från receptet i boken, eftersom Nge Nge, som i dag är kock på Tea Garden, har utvecklat sin egen version.

Du kan köpa Mo Mo & Bo Bo’s Kitchen – En burmesisk kokbok med anteckningar om kultur och kök (engelska) här >>

Recept: Vegetarisk Mohinga – Nudelsoppa från Myanmar

Recipe by Nge Nge – Tea Garden i Mae Sot Course: Soppa, Middag, LunchCuisine: Myanmar
Portioner

4

portioner

Mohinga är en traditionell burmesisk nudelsoppa och rätten är även känd som Myanmars nationalrätt. Soppan görs vanligtvis på fisk och fermenterad fish paste, men detta recept är vegetariskt och innehåller såklart inte fisk.

Ingredienser

  • 2,4 dl 2,4 torkade, delade gula ärtor

  • 225 g 225 risnudlar (risvermicelli, tunna, runda risnudlar). Ungefär 1 liter kokta nudlar.

  • 16½ dl 16½ vatten

  • En liten bit ingefära (ca 2,5 cm)

  • 3 3 vitlöksklyftor

  • 2 2 små schalottenlök (till soppbasen)

  • 2 tsk 2 paprika

  • ¼ tsk ¼ gurkmeja

  • 1 tsk 1 salt

  • 1 tsk 1 socker

  • 1,2 dl 1,2 olja

  • 1 msk 1 mushroom sauce

  • 4 msk 4 4 msk rismjöl + vatten att blanda med

  • 5 5 små schalottenlök (till soppan)

  • Dekoration/topping
  • 4-6 4-6 långa gröna bönor

  • 1 1 litet knippe färsk koriander

  • 2 2 hårdkokta ägg

  • Pe Kyaw (burmesiska kex med gula ärtor)

  • 1 1 lime

Så här gör du:

  • Lägg ärtorna i blöt över natten i en stor kastrull eller skål.
  • Häll av ärtorna i ett durkslag. Koka upp ärtorna i 16,5 dl kallt vatten i en stor gryta. Koka tills ärtorna börja bli mjuka (~30 minuter).
  • Medan ärtorna kokar kan du koka risnudlarna. Följ instruktionerna på förpackningen.
  • Häll vatten och lite salt i en medelstor skål. Skala det yttre lagret av bananstjälken och skär stjälken i tunna skivor. Använd inte den inre delen av stjälken, eftersom den smakar väldigt bittert. Lägg skivorna i skålen med vatten direkt, annars ändrar bananstjälken färg och blir svart och ganska oaptitlig att se på.
  • Soppbas
  • Skär citrongräset i tunna skivor. Endast den nedre, ljusgröna delen av stjälken används.
  • Skär ingefäran i små bitar.
  • Krossa vitlöken. Du kan använda bladet på en kockkniv för att krossa klyftorna.
  • Skiva schalottenlöken till soppbasen.
  • Mal vitlök, citrongräs, ingefära och schalottenlök till en grov pasta (soppbasen) i en mortel.
  • Tillsätt paprika, gurkmeja, salt, socker och olja till soppbasen.
    Häll blandningen i en stekpanna. Värm upp och låt sjuda i några minuter. Tillsätt mushroom sauce.
  • Soppa
  • När ärtorna nästan är färdigkokta, lägg i den skivade bananstjälken och soppbasen i grytan med ärter. Koka upp allt igen och låt puttra i några minuter.
  • Blanda rismjöl med lite vatten till en redning i en liten skål.
  • Häll redningen i soppan under omrörning.
  • Skär schalottenlöken i halvor eller kvartar och lägg dem i soppan.
  • Hacka de långa bönorna i små bitar.
  • Skär de kokta äggen i små bitar.
  • När soppan är klar (bra, tjock konsistens, ärtorna mjuka men med lite tuggmotstånd), tillsätt de mesta av ägget (spara lite för dekoration).
  • Fördela risnudlarna i 4 skålar och häll soppan över nudlarna.
  • Toppa med resten av ägget, koriander, bönor, limeskivor och pe kyaw (eller pitabröd eller naanbröd).

Receptvideo